ВИДЯХА НЕЩО СТРАННО В КАЛТА, НО КОГАТО ГО ИЗРОВИХА ЦЯЛ СВЯТ АХНА! ТОВА Е ЕДНО ОТ НАЙ-ВЕЛИКИТЕ ОТКРИТИЯ! СНИМКИ!

ВИДЯХА НЕЩО СТРАННО В КАЛТА, НО КОГАТО ГО ИЗРОВИХА ЦЯЛ СВЯТ АХНА! ТОВА Е ЕДНО ОТ НАЙ-ВЕЛИКИТЕ ОТКРИТИЯ! СНИМКИ!

На изключителна находка се натъкнаха археолози от Египет и Германия по време на разкопки в един от бедняшките квартали на египетската столица Кайро, съобщава изданието „Бизнес инсайдър“. 

В района на Матарегия те открили масивна, осемметрова статуя, потънала в подпочвените води. Според тях тя най-вероятно изобразява един от най-значимите древни египетски владетели – фараон Рамзес II, който управлява Египет преди повече от 3000 години. 

По време на разкопките са били извадени и други ценни находки.

Откритието впечатлило и министърът по въпросите на паметниците на културата Халед ел Анани, който в четвъртък лично е посетил мястото на разкопките, за да заснеме статуята. Той обяви, че това е едно от най-важните открития, правени някога.

„Миналия вторник ми се обадиха, за да ми съобщят, че са открили голяма статуя на фараон, изработена от кварцит. Те предполагаха, че е Рамзес II“, каза министърът в четвъртък, когато посети мястото.

Находката е намерена в близост до руините на храма на Рамзес II в древния град Хелиополис, разположен в източната част на днешен Кайро. Храмът на слънцето в Хелиополис е създаден от Рамзес II, затова се предполага, че и статуята е негова.

Това е бил един от най-големите храмове в Египет, почти два пъти по-голям от този в Карнак Луксор. Той обаче е разрушен по време на гръко-римската епоха. Много от неговите обелиски са били преместени в Александрия или в Европа, а камъните, от които е бил изграден, са били разграбени и използвани за изграждането на Кайро.

Находката може да бъде от голяма полза за туристическата индустрия на Египет, която пострада много след бунтовете, които свалиха Хосни Мубарак през 2011 г.

Рамзес е смятан за един от най-великите владетели на древен Египет, пише Пик. Той управлява цели 70 години – 1279-1213 г. пр. Н.е. Женен е за кралица Нефертити, както и за още 7 други жени. Твърди се, че е имал 100 деца.

Източник: bradva.bg