ВНИМАНИЕ, ДОМОУПРАВИТЕЛИТЕ ДУШАТ! ГЛОБЯТ ШОКОВО С 200 ЛВ, САМО ЗА ТОВА, ЧЕ В ЖИЛИЩЕТО СИ ИМАТЕ

ВНИМАНИЕ, ДОМОУПРАВИТЕЛИТЕ ДУШАТ! ГЛОБЯТ ШОКОВО С 200 ЛВ, САМО ЗА ТОВА, ЧЕ В ЖИЛИЩЕТО СИ ИМАТЕ

Домоуправителите ще трябва да преброят кучетата в блока, да ги запишат в домовата книга и да ги отчетат в съответното районно кметство в София. Такава заповед е издала зам.-кметът по екология Йоана Христова.

Целта е шефовете на входовете да се включат в контрола над домашните любимци, а общината да знае каква е реалната бройка кучет, които се отглеждат в блока.

Според Закона за управление на етажната собственост, домоуправител, който наруши или не изпълни задълженията си, може да отнесе глоба от 300 до 1000 лв. „Идеята не е да глобяваме хората, а да им припомним да регистрират животните си“, обясниха от „Московска“ 33.

До мярката се стигна, след като още на 19 февруари изчете гратисният срок от една година, който стопаните имаха да регистрират и да поставят чип на кучето си. Всеки, който не го е направил, може да отнесе глоба от 200 лв.

Задължителното чипиране ще позволи да бъде търсена отговорност от собствениците, изоставили своите домашни любимци, а също така би предотвратило кражбите на животни, припомнят от „Четири лапи“.

Освен това, всеки собственик трябва да регистрира кучето си в общината още на 4-месечна възраст.

Такса „куче“ в столицата е 24 лв. От налога по закон са освободени кастрирани животни, тези на инвалиди, служебни кучета и др., припомня „Монитор“.

Според наредбата за домашните любимци собствениците на кучета в София трябва да ги извеждат на разходка с каишка, намордник, паспорт и документ за регистрация на животното при ветеринарен лекар.

Проверява се и дали стопаните почистват след тях. В случай че собственикът се окаже нередовен, трябва да плати санкцията от 20 лв. на място, а при повторно нарушение глобата скача до 200 лв.

Хайките се правят от екипи на общината, полицията и регионалната ветеринарномедицинска служба. 

Източник: bradva.bg