МЕЧТИТЕ НА ПОЛОВИН БЪЛГАРИЯ РУХНАХА! ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ПОСЕЧЕ БЪЛГАРИТЕ, КАТО ИМ ЗАБРАНИ ДА

МЕЧТИТЕ НА ПОЛОВИН БЪЛГАРИЯ РУХНАХА! ВЕЛИКОБРИТАНИЯ ПОСЕЧЕ БЪЛГАРИТЕ, КАТО ИМ ЗАБРАНИ ДА

Тереза Мей се готви да отнеме на гражданите на ЕС правото на свобода на движението, защото „половин България и Румъния“ може да дойдат във Великобритания.

Британската министър-председателка Тереза Мей изглежда се готви да отнеме на гражданите на Европейския съюз правото на свободно движение, когато задейства член 50 идния месец, защото според правителствен източник в противен случай „половин Румъния и България“ може да дойдат във Великобритания преди Брекзита, пише лондонският вестник „Индипендънт“, цитиран от БТА.

Според „Дейли телеграф“ се очаква Мей да обяви, че гражданите на ЕС, пристигнали след „гранична дата“ – около 15 март, няма да имат право да живеят постоянно в Обединеното кралство.

По силата на нейния план обаче гражданите на ЕС, които вече са във Великобритания и наброяват около 3,6 милиона души, както и онези, които ще дойдат преди тази дата, ще имат тези права при условие, че същият принцип е в сила за британските граждани, живеещи в ЕС.

Не е ясно дали планът на британското правителство е в нарушение на договорите на ЕС, които гарантират свободата на движението, посочва „Индипендънт“.

Правителствен източник заяви пред „Телеграф“: „Получихме сведения, че Европейската комисия може да се опита да ни принуди да защитаваме правата на всеки, който дойде до момента на нашето излизане (от ЕС). Може да стане така, че половин Румъния и България да дойдат тук, ако чакаме толкова дълго“.

Около 1,2 милиона британски граждани живеят в други страни от ЕС. Те биха могли да получат гражданство на ЕС индивидуално, добавя „Индипендънт“.

Европейският парламент заяви, че разследва как Великобритания се отнася към граждани на ЕС, живеещи на нейна територия след съобщенията, че някои от тях са се сблъскали с „бюрократична стена“, когато са се опитали да си гарантират законно право да останат във Великобритания, посочва „Индипендънт“.

Има спад на чужденците, желаещи да работят във Великобритания. Броят на работниците от България и Румъния обаче продължава да расте – 305 000 са пристигналите миналата година, което е увеличение с 90 000. 26 000 са само за последното тримесечие, писа преди десет дни интернет изданието на „Дейли експрес“, позовавайки се на националната статистика. 

Не се съобщава колко от тях са българите и колко румънците.

Източник: bradva.bg