НАРОДЪТ ПОЛУДЯ! НЕСМЕТНИ БОГАТСВА ПРИВЛИЧАТ ВСИЧКО ЖИВО В НАША ПЛАНИНА! РОВЯТ ЗА СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ В…

НАРОДЪТ ПОЛУДЯ! НЕСМЕТНИ БОГАТСВА ПРИВЛИЧАТ ВСИЧКО ЖИВО В НАША ПЛАНИНА! РОВЯТ ЗА СКЪПОЦЕННИ КАМЪНИ В...

Въпрос на време е да намеря и аквамарин, който също го има в България, съобщи председателят на Асоциацията на златотърсачите Кирил Стаменов

България пощуря по търсене на рубини в Родопите.

Нашенци вече са успели да открият стотици от тези скъпоценни камъни във водите на местни реки, съобщи за „Труд“ председателят на Асоциацията на златотърсачите у нас (БАТСЗМ) Кирил Стаменов. Местонахождението им се пази в пълна тайна, за да не стане обект на посегателства от недоброжелатели.

„Намирам истински български рубини в Родопите. Като ги светнеш с ултравиолетова светлина, светят като жар, защото вътре има съдържание на хром. Той определя цвета на самия рубин – розов, червен или кървавочервен“, разказа председателят на Асоциацията на златотърсачите у нас (БАТСЗМ) Кирил Стаменов, който е сред пионерите, докоснали се до родните нешлифовани камъни.

Той отказва да разкрие къде е намерил рубини, защото алчни за бързо забогатяване ще тръгнат по реките и ще ги превърнат в Клондайк. Такава е политиката и на другите търсачи, които използват специална техника в работата си. Рубини се вадят уред, наподобяващ корито с дълбоки канали. Задължително е едро и ситно сито, както и полеви сепаратор.

„Информацията за рубините ни е от водещи геолози. Въпрос на време е да намеря и аквамарин, който също го има в България“, уточнява Стаменов, който планира да предаде част от находките си в Природонаучния музей в София. Сред тях вече има рядък вид сапфири.

източник: big5

Източник: bradva.bg