ЗИМАТА ПОЧУКА НА ВРАТАТА! Ето как да се отопляваме за 40 стотинки на ден! ИСТИНА Е!

ЗИМАТА ПОЧУКА НА ВРАТАТА! Ето как да се отопляваме за 40 стотинки на ден! ИСТИНА Е!

Със зимата се задават и високите сметки за отопление. Те далеч не са проблем само за българина – англичанинът Дилън Уинтар е изобретил лесен и евтин начин за загряване на помещение чрез… свещи!

Уинтър е пуснал в Youtube видео с инструкции как да си направите система за отопление (Вж. видео по-долу).

Необходими са само кръгли чаени свещички, 2 глинени саксии (в никакъв случай пластмасови!) с различен размер и метална тавичка. В тавичката слагате четири свещички.

След като запалим свещите, следва да поставим по-малката саксия наобратно точно в центъра на малката тавичка и да запушим отвора. Последната стъпка е да сложим голямата саксия върху малката, без да закриваме дупката. Импровизираната печка е готова!

 

Топлината от свещите нагорещява вътрешната част на малката саксия и чрез въздушна конвекция през отвора на голямата саксия излиза струя горещ въздух. Авторът твърди, че с това се отоплява средно голяма стая буквално за стотинки! Всяка от свещичките гори в продължение на 4 часа, а пакет със 100 свещи, закупен например от „Икеа“, струва 5 лв. Така ще ни коства едва 40 стотинки да се топлим за осем часа или през по-голямата част от деня.

Дилън Уинтър, който е инженер, журналист и яхтсмен, използва своята „печка“ за офиса и каютата на яхтата си. Според него излъчваната топлина заедно с тази от компютъра и монитора в стаята е достатъчна за постигане на оптимална температура.

Всъщност нищо ново под слънцето. През XVI век прочутият арабски учен Шайх Бахай построява в Исфахан обществена баня, водата за която се нагрява от една-единствена свещ. Тя е поставена в специално конструирана от него малка камера. Бахай предупредил тази камера да не се разглобява, защото повече няма да проработи. През XIX век обаче английски учени не се стърпяват и решават да научат тайната. Те разглобяват камерата и оттогава никой в света не може да я накара да заработи отново.


Източник: bradva.bg