Дежурният синоптик от БАН: Прогноза за времето през уикенда, запасете се с топли дрехи, температурите ще се понижат

Дежурният синоптик от БАН: Прогноза за времето през уикенда, запасете се с топли дрехи, температурите ще се понижат

Времето през уикенда ще бъде ясно, но студено. През нощта срещу събота ще се изясни, а първия ден от уикенда ще е предимно слънчево.

Привечер от югозапад отново ще се заоблачи.

Западният вятър ще отслабне – в Дунавската равнина и по Черноморието до умерен. Температурите ще се понижат . Минималните ще са предимно между минус 2° и минус 7°, в отделни котловини до минус 10°, максималните между 3° и 8°.

Атмосферното налягане ще се повишава и ще стане по-високо от средното за декември, информираха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към Българска академия на науките (БАН).

Над Черноморието
ще е предимно слънчево. Северозападният вятър ще отслабне до умерен. Максималните температури ще са 6° – 8°, температурата на морската вода около 8°. Вълнението на морето ще е 1 – 3 бала.

В планините
вятърът ще отслабне до умерен, по-откритите високи части и силен от северозапад. Ще е предимно слънчево. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 0°, на 2000 метра – около минус 8°.

Времето за неделя и понеделник
ще е почти тихо. Ще има разкъсана облачност, на места и до предимно слънчево. Минималните температури ще са между минус 7° и минус 2°, на места в котловините до около минус 10° – минус 12°, максималните – между 1° и 6°.

Във вторник
ще духа слаб югозападен вятър, който по-късно ще се ориентира от запад-северозапад и ще се усили. Ще има променлива облачност. Дневните температури ще се повишат.

Източник: zajenata.bg