ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ ОТ ЧЕЗ! КРИТИЧНО Е! АКО НЕ ИСКАТЕ ДА ВИ СПРЕ ТОКЪТ СЕГА, В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ ТРЯБВА ДА

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЯ ОТ ЧЕЗ! КРИТИЧНО Е! АКО НЕ ИСКАТЕ ДА ВИ СПРЕ ТОКЪТ СЕГА, В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ ТРЯБВА ДА

ЧЕЗ призовава клиентите разумно да използват електроенергия през студените дни. Спазването на някои мерки може да допринесе за избягване на авариите заради претоварване на мрежата, препоръчват от дружеството.

Големите студове създават опасност от прекъсване на електрозахранването заради обледяване на мрежата и претоварването й в районите, където клиентите използват предимно ток за отопление. Затова спазвайте следните съвети:

– При използване на електроенергия за отопление най-добре е климатикът да поддържа температура от 18 до 20 градуса. Дори хората да не са вкъщи, това ще осигури постоянна температура в дома и няма да се налага вечер да се включват едновременно множество отоплителни уреди. По този начин ще се спаси и външното тяло на климатика от замръзване.

– През зимата помещенията трябва да се проветряват с широко отваряне на прозорците, тъй като така се губи по-малко енергия. Желателно е проветряването да става повече от два пъти дневно в продължение на 2-5 минути. 

– Остатъчната топлина на електроуредите в дома като фурна или котлон може да се използва по-ефективно.

– Включването едновременно на множество електроуреди в пиковите вечерни часове на потребление между 18 и 22 часа създава опасност от претоварване на мрежата.

– Уредите с нисък клас енергийна ефективност като печки тип „духалка“ консумират значително количество енергия, без да затоплят помещението ефективно.

– Добрата изолация намалява необходимостта от допълнителни уреди за затопляне на помещенията в студените дни. 

В случай на прекъсване на електрозахранването на разположение на клиентите е онлайн функцията на сайта на ЧЕЗ Разпределение България „Аварии, текущи ремонти и планирани прекъсвания“, където и през мобилен телефон или таблет на адрес cez-rp.bg, могат да получат информация в реално време за прекъсванията на електрозахранването, както и очакваното време за неговото възстановяване. Клиентите на ЧЕЗ могат да получат допълнителна информация и на денонощната линия 0700 10 010.

Източник: bradva.bg