ГОЛЕМИЯТ МИНЧО ПРАЗНИКОВ НИ ПОДКОСИ КРАКАТА! ПОМНИТЕ ЛИ АДСКАТА ЗИМА НА 1956!? ВРЪХЛИТА НИ ТЕЖЪК СИБИРСКИ

ГОЛЕМИЯТ МИНЧО ПРАЗНИКОВ НИ ПОДКОСИ КРАКАТА! ПОМНИТЕ ЛИ АДСКАТА ЗИМА НА 1956!? ВРЪХЛИТА НИ ТЕЖЪК СИБИРСКИ

Минчо Празников е най-известният български синоптик, признат майстор на прогнозите за времето. 22 години той работи във Военновъздушните сили, а по-късно – в Националния институт по хидрология и метеорология на БАН.

След половин век професионален стаж от близо година г-н Празников е пенсионер. В интервю за вестник „Ретро“, той дава дългосрочната си прогноза за есента и зимата у нас.

– Май напоследък взеха да не се сбъдват прогнозите на вашите колеги, синоптиците, г-н Празников? Уж тези дни щеше да завали сняг, а никакъв го няма!

– О, не бързайте… Сняг ще завали още тези дни, особено в планините и високите полета. Според мен и в София ще превали, но няма да натрупа снежна покривка. Просто синоптичната прогноза малко се размина с времето, т.е. предвижданията за климатичните промени се отложиха с няколко дни. Но това се случва в нашата практика, нормално е. Не можем да командваме природата.

– Значи ли това, че зимата вече започна?

– Не! Далече сме още от зимата, тя ще започне едва на 22 декември. Нека се порадваме още на златната есен, която в България е най-хубавият сезон. Погледнете каква красота е в планините – всички цветове на дъгата са кацнали по баирите. Пазарите ни са пълни с плодове. Изобщо благодатен е климатът в България.

– Не е тайна, че никак не си падате по ласкавото и слънчево лято!

– Обичам всеки сезон, но наистина имам слабост към есента. Така че до края на ноември можем да очакваме още много хубави есенни дни, слънчеви и топли. Но няма да се разминем и със студеното време, което ще се прояви с голяма сила и през тази седмица. Причината е нахлуването над страната ни на мощен студен въздушен поток заради циклон, който се вихри над Балканите.

– На всички синоптици им се задава въпросът – каква ще бъде идващата зима? Студена или мека?

– Рано е да се говори отсега, не може да се прогнозира с голяма точност.

– Но в ноемврийски интервюта вие винаги сте познавали, г-н Празников! Кажете и сегашната си прогноза!

– (Смее се.) Добре, според мен зимата се очертава да е с нормални температури, бих казал – малко по-топла от други години. Но нека не се залъгваме, с лютите студове и този път няма да се разминем. И трябва да се подготвим и за тях. Ще има дни, в които температурите ще паднат дори под минус 20 градуса, особено във високите западни полета на страната, но такива дни ще са малко. Сибирският студ ще продължи не повече от 3-4 дни. В никакъв случай няма да се повтори ситуацията от 1956 г.

– Е, какво се е случило през 1956 г. освен Априлският пленум на ЦК на БКП?

– Нормално е младите хора да не си спомнят или изобщо да не знаят нищо за зимата на 1956 г. Тогава още живеех в родния ми град Дряново и няма да забравя как заради необичайния мраз от училище ни пуснаха две седмици в „дървена ваканция”. Беше толкова студено, че хората не излизаха на улиците. Живакът в термометрите падна до минус 22 градуса в Дряново. И в София не беше по-различно.

Столицата също беше скована от страшен студ.

– Явно Господ обича България, щом се готви пак да ни прати меки зимни месеци. Всъщност на него ли дължим тази благина, г-н Празников?

– Аз неведнъж съм казвал, че наистина климатът много се промени. Няма ги вече снежните и студени зими от моето и на връстниците ми детство. Когато снегът не се топеше със седмици, скърцаше под краката ни. Когато ние, децата, не слизахме от шейните – кормилачки. Тогава нямаше никакви вируси, грипове. Главната причина за промяната на климата е глобалното затопляне на планетата. Вярно, никак не ни се иска да коментираме, че ледовете на Антарктида сериозно се топят. Но това е истината. Или все бягаме от темата за замърсяването на въздуха, което е цинично голямо и води до затопляне на климата. Ето и Доналд Тръмп, когото американците наскоро си избраха за президент, не признава тази доказана истина. Той твърдо не признава и решенията на Парижката конференция по този болен планетарен проблем.

– А какви са решенията на Парижката конференция?

– Изключително сериозни! Аз си давам сметка, че примерно автомобилният транспорт, който е основен на планетата, не може да бъде ликвидиран, защото замърсявал въздуха и косвено водел до затопляне на климата. Техническият прогрес върви напред и е изключено да му обърнем посоката. А и не трябва. Но пък не е редно вироглавецът Тръмп да не признава това и да отказва съдействие да се превърнат в реалност решенията на Парижката конференция за задължително поставяне на филтри на колите, също за специални филтри в заводите, замърсители на атмосферата. Те денонощно бълват във въздуха коктейли от химикали, отровни вещества, тежки метали. А ние престъпно се правим, че не ги забелязваме.

– Май Тръмп е доста опак човек?

– Като всички политици. Вижте какво се случва и на изборите у нас. На кого да вярваш, аз съм напълно отчаян. Защото не може да има разумен човек в нашата страна, който да не вижда, че всъщност битката между българските политици е единствено за преразпределение в системата на властта, т.е. – за преразпределение на кокала. На първо място – той да не бъде изпуснат, и на второ – всеки да се докопа до по-голямо парче от него. Отчайващо.

– Но преди години вие също имахте мераци да се впуснете в политиката, г-н Празников?

– Така беше, но тези страсти отдавна са охладени. Омръзна ми да гледам политическите домогвания до властта на кого ли не. Не се интересувам повече от тях, защото оправия в тази ситуация аз не виждам.

– Добре, не се сърдете, но по традиция ще ви попитам – ще вали ли сняг на Коледа и на Нова година?

– Със сигурност сняг ще вали на Коледа. Особено в планините, където ще натрупа доста за радост на скиорите. И на всички, които ще посрещнат Новата 2017 г. в някои от прекрасните ни планински курорти сред боровете, отрупани със сняг. И в София, която е високо поле, ще вали сняг. Спокойно! Тази година Дядо Коледа ще дойде не със самолет или автомобил, а на традиционната шейна, теглена от добрите еленчета. Изобщо декември ще бъде по-студен от обикновено, поне засега тенденциите са такива.

Източник: bradva.bg