УДАРНА ХАЙКА В ЦЯЛАТА СТРАНА! ДИРЕКТНО 5 БОНА ГЛОБА, АКО ПРЕДИ КОЛЕДА СИ ПОЗВОЛИТЕ ДА

УДАРНА ХАЙКА В ЦЯЛАТА СТРАНА! ДИРЕКТНО 5 БОНА ГЛОБА, АКО ПРЕДИ КОЛЕДА СИ ПОЗВОЛИТЕ ДА

Advertisement:

Над 150 коледни дръвчета са конфискувани от началото на декември в София. Съставени са седем акта за незаконна продажба, съобщи БНР, цитирайки директорът на Регионалната дирекция по горите в София Мартин Иванов.

Оказва се, че търговците масово са се научили да правят номера със задължителните маркировъчни пластини, които трябва да стоят на отсечените дръвчета. По пазарите са засичани случаи, в които тези пластини се режат или нарочно се чупят. Така клиентът, без да погледне, а и често – без да се интересува, си тръгва с елха без пластина.

Въпросната пластина се взема и слага на следващата елха, която например е незаконно сечена, но вече изглежда все едно е редовна. Максималният размер на санкцията за незаконно придобитите елхи е 3000 лева за физически лица, а за юридическите глобата достига до 5000 лева.

Advertisement:

От столичния пазар „Димитър Петков“ бяха конфискувани три дръвчета, при които отсъстваха прикрепените неподвижни пластини към стеблото. По време на проверката, търговците обясниха, че пластините били счупени и затова ги съхраняват в плик.

Те се заканиха да обжалват съставения акт. При дряновите клонки и живите елхи не се изискват пластини, но търговците трябва да представят хартиен документ, гарантиращ законното им придобиване.

Advertisement:

Източник: bradva.bg