ДНЕС ПУТИН ВЗЕ СЪДБОВНО РЕШЕНИЕ, КОЕТО НАКАРА ЦЕЛЯ СВЯТ ДА ИЗТРЪПНЕ!

ДНЕС ПУТИН ВЗЕ СЪДБОВНО РЕШЕНИЕ, КОЕТО НАКАРА ЦЕЛЯ СВЯТ ДА ИЗТРЪПНЕ!

Владимир Путин заповяда днес през 2017 г. да бъде засилена ударната ядрена мощ на федерацията с ракети, способни да преодолеят всеки противоракетен щит.

Пред колегиум на руското министерство на отбраната върховният главнокомандващ настоя военните да фокусират усилия върху ключовите задачи. 

„Трябва да се укрепва бойният потенциал на стратегическите ядрени сили, на първо място с ракетни комплекси, способни гарантирано да преодоляват съществуващите и перспективните системи за противоракетна отбрана“, подчерта по-специално Путин, предадоха ТАСС и Франс прес, на които се позова БТА.

„Вместо да обедини усилия в борбата с международния тероризъм, НАТО обяви Русия за основна заплаха и продължава да увеличава военния си потенциал край нашите граници“, отбеляза руският президент. 

„Много предстои да се направи за укрепване на армията, но дори и сега Русия е по-силна от всеки агресор“, каза Путин, цитиран от ТАСС и Асошиейтед прес. 

„Но ако сега ние дори за момент се отпуснем, ако ние допуснем и един пропуск и провал в модернизацията на армията и флотата ни, в подготовката на войската, ситуацията може бързо да се промени. Предвид скоростта, с която сега се случват събитията по света, ние дори няма да успеем да забележим това“, предупреди руският президент, цитиран от ТАСС.

В Европа са разположени над 200 модернизирани американски авиобомби с ядрен заряд – в Белгия, Италия, Холандия, Германия и Турция, съобщи пред участниците в заседанието руският министър на отбраната Сергей Шойгу.

„Това създава допълнителни трудности за Русия, на които не можем да не реагираме“, изтъкна той. 

Министърът съобщи още, че за първи път в историята Русия всичките й граници, които са „покрити от противоракетни системи за ранно предупреждение“, предаде АП. 

Русия поддържа в добро състояние своята ядрена триада – стратегическата авиация, междуконтиненталните балистични ракети и атомните подводници, въоръжени с ракети, увери Владимир Путин на заседанието. 

Триадата „играе ключова роля в запазването на стратегическия паритет“, напомни той. 

Делът на модерните въоръжения в ядрените сили на Русия е почти 60 процента; подобрена е и подготовката на войските, както показа последното стратегическо командно-щабно учение „Кавказ-2016“, добави президентът. 

Руският държавен глава вече обяви през юни 2015 г. влизането на въоръжение в ядрените сили на над 40 нови балистични междуконтинентални ракети, които са способни да „пробият и най-модерните системи за противовъздушна отбрана“ в отговор на американския проект за разполагане на тежки оръжия в Източна Европа, припомня Франс прес. 

Русия е обезпокоена от разполагането в Румъния и Полша на елементи от американския противоракетен щит, който според нея е насочен срещу нейните способности за ядрено разубеждаване. Според Вашингтон този щит е предназначен да защитава Европа от евентуална иранска заплаха. 

„Трябва да внимаваме за всяка промяна в баланса на силите, трябва да следим внимателно и политико-военната ситуация в света и преди всичко по руските граници и да коригираме навреме нашите планове, за да елиминираме потенциалните заплахи срещу нашата страна“, заяви Путин пред военните. 

В последната руска военна доктрина, приета през декември 2014 г., не се споменава за възможност за превантивен ядрен удар при каквито и да са обстоятелства. В документа се казва, че Москва си запазва правото да използва арсенала си само в случай на агресия срещу нея и срещу нейните съюзници или в случай на заплаха за самото съществуване на държавата, отбелязва Франс прес. 

В края на юни Путин обвини НАТО, че иска да въвлече Русия в трескава оръжейна надпревара и да наруши военния баланс, установен в Европа след разпадането на СССР.

Източник: bradva.bg