ТУРСКИЯТ ПОСЛАНИК ОТПРАВИ КОЛЕДНО ПОСЛАНИЕ КЪМ БЪЛГАРИЯ, ОТ КОЕТО НИ НАСТРЪХНАХА КОСИТЕ!

ТУРСКИЯТ ПОСЛАНИК ОТПРАВИ КОЛЕДНО ПОСЛАНИЕ КЪМ БЪЛГАРИЯ, ОТ КОЕТО НИ НАСТРЪХНАХА КОСИТЕ!

„Турция осигурява на България комфорта да посрещне спокойно коледните и новогодишни празници“, заяви посланикът на Турция у нас, Сюлейман Гьокче, пред „Дарик“.

Според него ние нямаме бежански проблем не за друго, а защото Анкара е спазила своите уговорки, докато София и ЕС не са изпълнили на 100% обещанията си.

„Виждам, че хората в България вече са в сезона за празнуване. Прекрасно е, но всъщност Турция ви осигурява този комфорт. Не смятам, че живея в една зона на удобство и комфорт за разлика от вас, с милиони бежанци. Може би звуча песимистично, защото гледам в една по-широка перспектива – това са войната в Сирия и Ирак, хаосът, който цари там. По мое мнение няма криза с бежанците в България. Знаете ли какъв е броят на бежанците и броят на хората, които търсят убежище в България?! 7000 е броят им“, каза той.

Сюлейман Гьокче не знае дали в бъдеще Анкара ще реши да пусне бежанците към Европа и затова не може да коментира въпроса.

С думите му се съгласи и Надежда Нейнски, която е посланик на България в Турция:

„Турция до този момент потвърждава ангажиментите си към страната ни, независимо че няма формална база за това. Южната ни съседка съзнава тревогите на българската страна и прави всичко възможно да не допуска бежански потоци да преминат границата.“

Източник: bradva.bg