ТЕЖКА ПРИСЪДА ЗА МНОГО ИЗВЕСТЕН БЪЛГАРСКИ БИЗНЕСМЕН! ВЛИЗА В ЗАТВОРА, НО МУ СЕ ИСКА ДА Е В СОФИЙСКИЯ!

ТЕЖКА ПРИСЪДА ЗА МНОГО ИЗВЕСТЕН БЪЛГАРСКИ БИЗНЕСМЕН! ВЛИЗА В ЗАТВОРА, НО МУ СЕ ИСКА ДА Е В СОФИЙСКИЯ!

Собственикът на българският център „Родина“ Емил Господинов получи присъда от две години и шест месеца за ролята си в схемата за източване на кредитни карти, ръководена от Георги Мартов-Мицубишито.

През септмеври той се призна за виновен в конспирация за пране на пари. От неговия център „Родина“, чрез услугата MoneyGram, източените от групата на Мартов пари са били превеждани в България. Препоръчаната присъда по федералните указания е между 30 и 34 месеца зад решетките.

Защитата на Господинов обаче поиска пробация. Адвокатът му посочи, че шефът на „Родина“ не е получил допълнителни приходи от схемата, освен таксите за ползването на услугата MoneyGram. По времето, в които е вървяла далаверата, „Родина“ е печелил по около 9 хиляди долара на година от тази услуга. Адвокатът на Господинов посочи, че той е подавал многократно доклади за съмнителни транзакции до  MoneyGram, но това не се оказа достатъчно, съобщава bg-voice.com.

В защита на Емил Господинов съдията получи и писма от редица видни фигури в българската общност, които гарантираха за добрия му характер, морал и помощ на нашите сънародници.

Пред съдията Господинов заяви, чи „напълно осъзнава вината си“ и ако получи пробация, ще даде всичко от себе си, за да докаже, че е друг човек.

Съдия Гузман обаче не прояви снизхождение и осъди Господинов на 30 месеца зад решетките плюс 1 година надзор. Той цитира доброто детство, образование, семейство и  бизнес на Господинов,  които са му дали възможност за добри доходи без да се налага да се замесва в престъпни схеми.

Съдия Гузман посочи, че Господинов не просто е предоставял услугата за превод на пари на групата на Мартов, но е съветвал Мицубишито как да използва системата и да избегне подозрение. 

Утежняващо обстоятелство за присъдата на Господинов е продишно провинение за измама, което той е извършил като нотариус. Посочвайки всичко това съдия Гузман каза, че пробация в този случай е невъзможна и отсъди 30 месеца затвор. Господинов вероятно ще трябва да излежи две-трети от присъдата си. Той трябва да влезе в затвора на 13 март 2017 г.

Защитата поиска 90 дни, в които Господинов да реши какво да прави с българския център „Родина“ в чикагското предградие Норидж, който той притежава и ръководи. Много вероятно е той да затвори врати за периода, в който Господинов е зад решетките.

Източник: bradva.bg