ПРОФЕСОР ВУЧКОВ СТОПИ КАБЕЛИТЕ НА ИНТЕРНЕТ ДОСТАВЧИЦИТЕ! СТРАШЕН ШАМАР ЗА ГЕНЕРАЛ РАДЕВ

ПРОФЕСОР ВУЧКОВ СТОПИ КАБЕЛИТЕ НА ИНТЕРНЕТ ДОСТАВЧИЦИТЕ! СТРАШЕН ШАМАР ЗА ГЕНЕРАЛ РАДЕВ

Проф. Юлиан Вучков, доктор на филологическите науки, е един от най-големите български критици и безпощадни коментатори, пише агенция Пик.

Професорът е известен не само у нас, но и в странство като талантлив публицист, театрален, литературен и телевизионен критик.

Създател, коментатор и водещ е на редица тв предавания. Автор е на 30 книги и повече от 150 публикации. Той е почетен професор в три университета – УНСС, Софийския Медицински университет и Университета по библиотекознание и информационни технологии. Професорът е и почетен доктор във ВМА.

– Какво става, проф. Вучков, клати ли се държавата, или така ни се струва? 

– Тя не се клати, тя се е издънила! Пресъхна ми езикът да повтарям, че всичките 8 наши партии са изчерпани отдавна и нямат качества повече да управляват държавата. Дори не е точно да казваме, че са изчерпани, защото никога не имало какво да черпим от тях. Още от първите дни на управлението им стана ясно, че става дума за крайно неподготвени неграмотни или полуграмотни хора. Нищо че понякога са с някакво висше образование. Пред „Ретро” ще кажа нещо за първи път – сега се развива тезата, че държавата не бивало да се управлява от експерти и специалисти. Защото те не можели да носят отговорност за действията си пред държавата.

– Само политикът можел да бъде отговорен, така ли?

– Да де. Ами аз мога да дам десетки примери на премиери и президенти на напреднали държави, които са професори, академици. В същото време са хора с много голям административен и ръководен опит. И са уважавани политици. Защото те са станали такива, след като са минали през специални университети и институти за подготовка на управленски кадри.

 – Кажете поне един или двама български политици, които лично вие уважавате.

– Не уважавам нито един от политиците, пръкнали се от 1989 г. до сега! Понеже искам да съм обективен – бих споменал добри думи за Красимир Каракачанов. Не мога да кажа, че този човек е без качества. Умен и добър оратор е, умее да говори с хората на достъпен език. Безспорен патриот е. Изцяло споделям неговата теза за емигрантската вълна и критичното му отношение не към Турция – тя е наша съседка. А много отрицателното му отношение към Ердоган – този съвременен турски Хитлер.

– Е, вие изкарахте Каракачанов ангел, проф. Вучков!

– Не е вярно, има два недостатъка. Първо: много е емоционален и понякога прибързан.

– Имате предвид популистката идея за минимална пенсия от 300 лв.?

– Каракачанов много често се хвърля в преувеличени оценки и искания, без да се съобразява с реалността. Не е достатъчно гъвкав. Още: винаги се свързва с лоши партньори! Наред сега са Волен Сидеров от „Атака” и Валери Симеонов от Патриотичния фронт – едни хора с много големи недостатъци. Те са много яростни и брутални. До вчера Валери Симеонов викаше „Ура!” за Бойко Борисов, хвалеше го в ефира и от трибуната на парламента, убеждаваше, че това е големият водач и го подкрепяше във всичко. Същият този Валери Симеонов викаше „Ура!” и за тези 16 млрд. евро, за които сключи заем Бойко Борисов. И дори не благоволи да обясни къде отидоха тези пари.

– Дали не са попаднали в нечии партийни каси?

– Ами да. Бойко Борисов ни убеждава, че не се строи „Белене”, защото трябват много пари. А се оказа напоследък, че има кандидати да го достроят, но трябва и държавата да даде нещо. Не можеше ли Борисов от тези 16 млрд. да отдели едни 5 млрд. за АЕЦ „Белене” и заедно с външен инвеститор да се дострои тази централа. Толкова ли нямат тези хора акъл, съзнание и отговорност да разберат, че ни трябва един енергиен резерв, една нова АЕЦ.

– Кой обаче ще смени всичките партийни чучела, които сега са захапали кокала на властта и не го пускат?

– Докато българската научна, лекарска, учителска и художествена интелигенция не се събуди и не организира този народ да се вдигне и свали цялата политическа върхушка от всичките парламентарни партии, България все повече и повече ще затъва. Интелигенцията вече 27 години никога не е присъствала в управлението на държавата. Тук-таме се забелязват по 1-2 професори, но в едно голямо правителство те не могат нищо да направят. Защото в цялата правителствена колегия не могат да срещнат еднакво високи критерии за управлението на държавата.

– Безсмъртни ли са депутатите, както ги нарича Волен Сидеров? Трябва ли нова конституция?

– Едно от основните искания, ако един ден започне масовият народен протест, е да не допускат депутатите в парламента, докато не приемат закон за мандатността! От 4 до 8 години в парламента и на осмата година си отиваш вкъщи и се заемаш с друга работа. А не да цицаш политиката. Това не е мое откритие – в много държави всички управленски длъжности са до 8 години.

– В това Народно събрание обаче е пълно с хора с по 3 мандата!

– Има и по 4, и по 5 мандата, все застаряващи хора. Ако имаше мандатност, поне половината от тези негодници щяха да излязат. Само че подобна възможност въобще не се обсъжда! И можете ли да си представите как тъкмо тези хора не приеха да си намалят поне малко държавната субсидия за партиите. Как е възможно такова безсрамие да оставят същия им размер! Това не са партии, бе! Това са сборища от хищници, които буквално смучат живота, особено на 3 млн. крайно бедни българи. И ние искаме да правим нови комбинации за правителства с тях, пак ще са същите! Те непрекъснато си прехвърлят властта! Ту едните са в опозиция, другите имат правителство, ту обратното. Докога ще търпим тези парламентарни идиотщини.

– Как без пропорционалност при мажоритарен вот ще се формират парламентарни групи?

– Този въпрос е много сложен и опира до сериозно юридическо проучване. Да, много юристи оспорват тази система и аз не мога да бъда категоричен.

– Кой подхранва хаоса в държавата?

– Бойко Борисов, естествено. Всеки ден се тупа в гърдите – и когато беше на власт, и след като си подаде оставката на премиер, непрекъснато ни занимава колко велики постижения има в България по време на управлението на ГЕРБ. Непрекъснато ни навира в очите тия магистрали и пътища, метрото. Добре, това е нещо, което ГЕРБ наистина направи. Вярно е, че други партии и това не направиха. Но този господин кога ще разбере, че магистралите и пътищата не могат да се ядат. Той се прави на ударен и не разбира, че страната му и под неговото ръководство, и по времето на всички премиери преди него, си остана най-бедната, най-нещастната и най-подиграваната в Европа. Него не го интересува, макар че това е статистиката на любимия му ЕС. Че у нас има над 3 млн. души, които живеят под прага на бедността. Не само умиращи пенсионери, но и безработни млади хора с по едно и две деца.

– Може ли Румен Радев да е независим президент, когато ходи на пленум на БСП?

– Изумен съм от поведението на този човек! Изумен съм, че българският народ така лекомислено му даде доверието си, казвам съвсем искрено. Този човек беше известен само в своята военна среда. Непрекъснато ни говорят за него, сякаш той е велик пълководец, че е едва ли не съвременният Наполеон, Жуков или Суворов. Това се безумия! Първо, няма солидна армия в България, при Тодор Живков тя наброяваше 160 000 души. Сега са някакви нещастни 15 000-20 000. А всичките му агенти го хвалят, че командвал ВВС. А той командва няколко нещастни самолета, докато при Живков бяха стотици.

– Но карал отлично боен самолет, г-н професоре!

– Сигурно е вярно, но господинът трябва да разбере, че държавата не е самолет. Тя е система от хиляди самолети, за управлението на които аз не виждам Радев да има качества. Вижте, нека да говорим откровено. Само 20-30 дни преди изборите всички българи не бяхме и чували името на този човек!

– Истината обаче е, че хората гласуваха за него!

– Чухме името му от Първанов, който го е направил генерал. Може ли така да извадиш от едно кьоше един анонимен човек. То може да е високо военно кьоше, но държавата не е казарма, военният сектор е една нищожна част от нея. Та кога сме видели Радев да участва в дискусии, дори за състоянието на българската армия? Но не на 4 очи с началника си Николай Ненчев, а да разговаря с българския народ, примерно от тв екрана. Нито сме го чули в политически дискусии в електронните медии и в печата.

– Нищо не казахте за посещението на Радев на пленума на столетницата?

– Пак ще повторя – изумен съм! Добре, отиде там, а не се появи на Консултативния съвет при Росен Плевнелиев, на който присъстват всички сегашни партии. Да се информира, да ги види какво представляват. И като утре стане президент (а той стана!), да добие впечатление дали може да се разбере с тях. Е, нека да отиде в БСП, защото никога този господин нямаше да бъде избран за президент, ако беше кандидатствал като независим кандидат. Той използва това, че е кандидат на БСП, и да спрем да лъжем, че Радев е независим. Целият народ стана свидетел как го тикаше напред цялата върхушка на червената БСП. Нинова го съпровождаше навсякъде, милиардерът Георги Гергов – също, и държеше хвалебствени речи.

– Може би ще чуем гласа на новия президент, когато влезе в ролята си през януари!

– Доналд Тръмп също е избран по времето на Румен Радев и ще влезе в Белия дом чак през януари догодина. Обаче вече разви огромна дейност.

– Но Тръмп има големи президентски пълномощия, проф. Вучков!

– Чакайте, искам да кажа нещо на читателите на „Ретро”. Когато един президент е на мястото си, той не използва само законовите си пълномощия. А всички възможни начини да прояви колкото може по-голяма активност, особено когато държавата е в много сериозна криза. Как е възможно да не се явиш на Консултативния съвет… Нямам думи! Благодарение на този г-н Румен Радев, ние сега ще хрантутим 2 служебни кабинета. Той не пожела заедно с Плевнелиев да направят едно служебно правителство, макар че Плевнелиев официално го покани и пожела двамата да го съставят. Да, Плевнелиев беше един негоден и вреден президент, но в случая той постъпи разумно. Нещо повече, сега рискуваме този Плевнелиев, който ще умре от омраза към Русия, явно дирижирана отвън, да трябва да вкара в това временно правителство соросоиди, хора на Прокопиев, върли агенти на НАТО, на раздрънкания ЕС и САЩ. И първи врагове на Русия.

– Излиза, че трябва да сме агенти на Русия?

– Не казвам нищо подобно, а че България вече е колонизирана от ЕС. Бойко Борисов непрекъснато търчи до Брюксел да се прегръща и целува с Меркел – тази луда жена, която ламти и за 4-ти мандат. Макар че нейни колеги политици я призовават да си подаде оставката, защото съсипа континента с тази арабска вълна. Питам: защо Меркел лее сълзи за арабите, защо не заплаче за 3 млн. българи под прага на бедността?

– Знаете за неотдавнашния скандал между Корнелия Нинова и руснака Решетников. Кой от двамата лъже?

– Нямам информация. Но този Решетников сигурно е свързан с КГБ, със службите. А на Корнелия Нинова сигурно не й е удобно да си признае истината, просто съществуват много варианти за обяснения.

Източник: bradva.bg