ВЛАСТИТЕ ИЗПЛЮХА КАМЪКА! СТАНА СТРАШНО В ХИТРИНО!

ВЛАСТИТЕ ИЗПЛЮХА КАМЪКА! СТАНА СТРАШНО В ХИТРИНО!

Ситуацията в Хитрино е критична! Има изтичане на газ от две допълнителни цистерни на влаковата композиция, която дерайлира вчера и взриви Хитрино. Поради голямата опасност, газта трябва да ббъде замразявана и чупена, за да няма още взривове.

Това затруднява операцията по обезопасяване на товара.

От рано сутринта специалисти започнаха претоварването на газа в автоцистерни. С този теч обаче се създава рискова ситуация за хорта и затова процесът на обезопасяване и претоварване ще се удължи.

Това обяви министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова и главният секретар георги Костов.

„Това, което искаме да ви кажем, че наблюдаваме много внимателно ситуацията. Има изтичане на газ на 2 допълнителни цистерни и да предотвратим инциденти по-дълго време ще се работи. Затова ви призоваве за търпение и спокойствие. Евакуираните да знаят, че най-важното в момента е да се справим без рискове за ситуацията и те да бъдат търпеливи, да останат по-дълго там където са и да не правят опити да достигат до опасните зони. Най-важното е да предотвратим рисковете. Ако някой има нужда от нещо, да се обръща към кмета и колегите тук“, предупреди вътрешният министър.

В момента е започнало обезвреждането и изтича газ от допълнителни две цистерни. Неко докато вземаме решения да не съобщаваме, защото то се обсъжда с експерти. Имаше контролиран факел, така че да няма обгазяване на населеното място. Температурите паднаха и факела загасна. Сега с вдигането на температурите може да бъде обгазено селото. На място са най-добрите специалисти на МВР и външни експерти, които са доброволци и рискуват живота си. Нека да ги оставим да вземат професионално решение. В момента правим втори оглед“, обясни Георги Костов.

Взимаме адекватни и напълно нормални мерки. Посланието ни към хората от Хитрино. Има домашни животни и регистрирахме вече пробив на блокадата. Опасно е да влизат в селото, независимо по какви подбуди, предупредиха Бъчварова и Костов.

Източник: bradva.bg