БУМ! ВИЖТЕ САМО КОЙ ДЪРЖИ ВЗРИВЕНИТЕ ЦИСТЕРНИ! СЪВСЕМ НЕ Е СЛУЧАЕН, ТОВА Е ИЗВЕСТНИЯТ

БУМ! ВИЖТЕ САМО КОЙ ДЪРЖИ ВЗРИВЕНИТЕ ЦИСТЕРНИ! СЪВСЕМ НЕ Е СЛУЧАЕН, ТОВА Е ИЗВЕСТНИЯТ

Цистерните, които тази сутрин се взривиха в центъра на шуменското село Хитрино и убиха най-малко 4 души, са собственото на частната компания „Булмаркет”, създадена през 1996 г. 

Управителят и минотарен собственик Станко Станков е родом от Балчик и дори е бил кмет на морския курортен град в средата на 90-те години.  По-късно става директор на Първа частна банка в града, а мнозина балчиклии твърдят, че най-апетитените имоти в града под скалите са негова собственост, пише 24news.bg.

Фирмата има претенциите да бъде лидер в бизнеса с газ пропан-бутан (LPG) в България и региона. От 2006 г. тя преструктурира бизнеса си, с цел оптимизиране на приходите и увеличаване на износа за съседните страни – Сърбия, Македония, Косово, Румъния и Албания.

Месечно търгува с количества между 9 000 и 14 000 тона LPG. Доставките са основно от Русия, Украйна, Казахстан, Румъния и др.

Активите на фирмата включват шест собствени терминала за газ и нефтопродукти в България и Румъния, 150 ЖП-цистерни и автоцистерни (собствени и под наем) за газ, както и кораб-газовоз „POLARIS” за LPGс вместимост 3300 м3 и неограничен район на плаване.

През 2014 е въведен в експлоатация втoри терминал за LPGв Румъния, намиращ се в Гюргево. Вместимостите за пропан-бутан в базата ще са 2200 куб.м, с възможност за обработка на 1000 тона  за денонощие.

Мажоритарен собственик на капитала е компанията „Вектра консулт“, която слухове свързват с офшорки на остров Кипър, чиито реален собственик е Георгиус Георгиу. Собственик на „Векта консулт“ е офшорката „Борунди сървисис лимитид“, зад която стоят фирмите на Георгиу „LEN SECRETARIAL“ и „DIN NOMINEES“.

Източник: bradva.bg