НОВА КОНСТИТУЦИЯ! ВИЖТЕ КОЙ БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИК ИСКА ТОК, ВОДА И ИНТЕРНЕТ ЗА ВСЕКИ!

НОВА КОНСТИТУЦИЯ! ВИЖТЕ КОЙ БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИК ИСКА ТОК, ВОДА И ИНТЕРНЕТ ЗА ВСЕКИ!

Проект на нова Конституция и нов вид на управление предлагат десни експерти, начело с председателя на „Съюза на свободните демократи“ (ССД) Стефан Софиянски.

Това стана на среща на десни формации, състояла се в Парк-хотел „Москва“ в София, предаде БТА.

Софиянски отбеляза, че това не е партиен проект. Той го определи по-скоро като представящ принципни позиции, които не са съвсем изчистени юридически. По думите му предстои тези предложения тепърва да се обсъждат.

Софиянски подчерта, че предложената Конституция е с национално-консервативен характер. За официален език е определен българският, а за официално вероизповедание източното православие. 

Сред неотменимите права на гражданите е записано, че всеки български гражданин има право на електричество, вода и интернет. 

В нея са разписани правилата за формиране на Велико народно събрание. Записано е, че „България е република със споделено управление, като то се осъществява чрез сътрудничество на органите на държавна власт и органите на местно самоуправление“.

„Разписани са правата на всяка от властите, предлага се промяна на начина на избиране на парламента, както и начинът на избиране на министрите в правителството“, каза Софиянски. 

Въвежда се областно ниво на управление, като държавата се разделя на шест области. Специална глава има и за публичните финанси. 

Предлага се в правителството да остава осъществяването на политиката на държавата, областите да се занимават с администрирането на тази политика, а общините ще се занимават с нещата, които засягат ежедневието на хората. 

Има и глава, която засяга неправителствения сектор.

Източник: bradva.bg