ОТ СЕГА: ПРЕОБЪРНАХА ВСИЧКО! Ето какво решиха за почивните дни!

ОТ СЕГА: ПРЕОБЪРНАХА ВСИЧКО! Ето какво решиха за почивните дни!

По нов начин ще протичат почивките по празниците в България и промяната започва от 2 януари 2017 година.

Това стана с решение на парламента, който прие промени в Кодекса на труда по предложение на Министерски съвет празниците вече да не се сливат и съответно да не се отработват в събота.

Така понеделниците стават празници, тъй като ако официалният празник се пада в събота или неделя, се предвижда да се почива и в първия понеделник след него, за да не се губи празничният ден.

Първата промяна ще е още във втория ден на новата година – 2 януари, тъй като Нова година се падат събота и неделя, понеделникът ще е почивен. Депутати коментираха, че предложението е добре, тъй като почивката ще е наистина почивка, а няма да се превърне в ден за пътуване. Например – ако не се почиваше на 2 януари, повечето хора трябваше да пътуват на 1-и януари, вместо да празнуват новата година.

В случаите, в които официалният празник са падне през седмицата, само този ден няма да се работи. Целта е да се изравнят работните дни през годините и те ще са 248.

С този законопроект се предлагат само едни почивни понеделници, нищо не се променя”, категоричен беше обаче лидерът на ДСБ Радан Кънев. Той призова да не се приема законопроекта, да се отхвърли, да се обмисли и тогава да бъде внесен за разглеждане, предава офнюз.бг.

Промяната се въвежда по желание на бизнеса, който отчита огромни загуби при сливане на почивните дни.

Народното събрание одобри и втория, внесен законопроект за промени в Кодекса на труда, с който се регламентират отношенията между работодател и служител по отношение на командировките, с който се въведе пакет от мерки, гарантиращи по-добра защита на командированите работници в рамките на предоставяне на услуги, борба с така наречения „социален дъмпинг“ и по-прозрачна и предвидима правна рамка за доставчици на услуги.

Източник: bradva.bg