ПРЕДИ МАЛКО РУМЕН ПЕТКОВ ХВЪРЛИ УБИЙСТВЕНА БОМБА ЗА КОРНЕЛИЯ НИНОВА! ЕТО КОЙ ДЪРПА КОНЦИТЕ!

ПРЕДИ МАЛКО РУМЕН ПЕТКОВ ХВЪРЛИ УБИЙСТВЕНА БОМБА ЗА КОРНЕЛИЯ НИНОВА! ЕТО КОЙ ДЪРПА КОНЦИТЕ!

Румен Петков е зам.-председател на АБВ и бивш министър на вътрешните работи. Бивш кмет е на Плевен, народен представител в 39-ото, 40-ото и 41-вото Народно събрание. 

Член е на БСП до 7 март 2014 г., когато е изключен от партията. 

– Г-н Петков, има ли основание БСП да претендира за парламентарната власт с червената карта на Румен Радев, който, макар и за кратко, беше и ваша кандидатура за държавен глава?

– Победата е на Румен Радев и на Илияна Йотова и те трябва да бъдат поздравени за успеха, който постигнаха. Разбира се, че БСП като политическа партия също има своите основания. Но не бива да се преекспонират очакванията към и от БСП, защото дори от екзитпола е ясно, че много дясно мислещи избиратели, с цел отстраняването на ГЕРБ от власт, са подкрепили Радев. Затова спекулацията е неуместна.

– Може ли Радев да се еманципира от „Позитано“ 20, след като го видяхме на партийния пленум на социалистите? Уместно ли беше подобно поведение?

– Аз не мисля, че това беше уместен жест от негова страна, а и от страна на социалистите – да го поставят в такава деликатна позиция, като го канят на партийния си форум. Много ясно са разписани конституционните задължения за департизация на президентската институция. Но отчитайки биографията на Румен Радев, той многократно е заявявал, че политически е неангажиран и няма намерение да се ангажира.

– Не е ли нагло от страна на Нинова да претендира да е бъдещият министър-председател, а да е въвлечена в скандал с КГБ. Кой лъже – тя или Решетников?

– Аз не мога да обсъждам техните лични отношения. От медиите разбрах за срещите, които е имала Корнелия Нинова, а също и други представители на БСП, с ген. Решетников. Аз познавам ген. Решетников, той е много сериозен и отговорен човек и не допускам да си е позволил да каже капка неистина. Но това са отношения на Корнелия Нинова с ген. Решетников.

– От това, което казвате, означава ли, че тя лъже?

– Честно казано, не разбирам енергията и стремежа на Корнелия Нинова да замъгли един такъв разговор, който очевидно се е състоял. Аз не мисля, че от това следва нещо добро за БСП. Напротив – тук отговорът трябваше да бъде много прост: „Да, видяхме се, разговаряхме по актуални политически въпроси, в това число и по президентската кампания“. И да се затвори темата. А сега Нинова влезе в обяснителен режим, към който се включват и други активисти на БСП. Това им играе лоша услуга, а и на президента ген. Румен Радев. Той не се дистанцира от тези публични оправдания, с които се халосват по главите част от ръководството на БСП.

– Защо амбицираната за собствен кабинет Нинова връща мандата, вместо да направи опит за правителство в рамките на това Народно събрание?

– Правилно решение е да се върне мандатът, защото ние, от АБВ, първи казахме, че това Народно събрание е с категорично изчерпан ресурс на доверие. А то е с по-ниска степен на подкрепа от българското общество даже от времето, когато парламентът беше пален и разгромяван при Жан Виденов. Друг е въпросът дали някой от политическите лидери днес има и моралното, а и политическото основание да заявява, че е претендент за следващ министър-председател. Не мисля, че това е почтено и коректно към гражданите. И едно такова непремерено изказване на Корнелия Нинова може да предизвика ефекта, който предизвика Бойко Борисов с плашенето, че ако загуби президентските избори, ще подаде оставка. Мисля, че е нужен малко повече политически разум.

– Изненада ли беше, че след Бойко Борисов и Плевнелиев ритна протегнатата към властта ръка на Патриотите? Нямаха ли те основание за претенцията си?

– Не мога да коментирам защо президентът Плевнелиев е взел една или друга позиция. Това – на кого да връчи третия мандат, е не само негово конституционно право, но и негов политически обоснован избор. Тук място за коментари няма. Друг е въпросът, че т.нар. Патриоти имат поведение, което не може да не смущава трезво мислещите български граждани. До миналата седмица те искаха да бъде закрит бежанският лагер в Харманли, което означава, че искат да се открият лагери в Ивайловград или другаде. Т.е. те искаха един проблем да се изнесе от Харманли и да бъде транслиран на няколко други места. От един проблем да направят няколко проблема. Сега казват, че искат да бъдат затворени всички бежански лагери. Е, какво правим с всички тези бежанци? Да ги пуснем по улиците ли, да им създаваме условия да крадат и да грабят ли? Да изнасилват наред? Тази непоследователна позиция сигурно им върши политическа работа, но, от друга страна, е заплаха за националната сигурност.

– Откъде ни дойде екшънът „Харманли“? Права ли е Илияна Йотова, като твърди за тайни договорки за още три лагера за бежанци?  

– Г-жа Йотова не е случаен човек. Тя очевидно разполага със съответните доказателства. Ние, от АБВ, още когато започнаха да ни замерват със 160-те милиона, които ще получим, питахме много ясно и категорично: на какво основание, в какъв период от време ще бъдат получени парите, по какви пера ще могат да бъдат харчени и как ще бъде контролиран този обем средства с оглед на националната сигурност. Не получихме отговор поема ли се ангажимент България трайно да стане домакин на бежанци. Илияна и днес е евродепутат. А да се информира обществото сега, е малко късно. Всичките ни евродепутати са имали достъп до тази информация. В т.ч. и Патриотите, които подкрепяха правителството с гърди, зъби и нокти.

– Сделка ли е опитът за кабинет с Реформаторите, кои всъщност са РБ 2 без Радан Кънев и какво би получил Плевнелиев?

– Чува се от ефира, че върви опит на Плевнелиев да договори следващо правителство, било то и служебно, срещу номинация той да бъде български еврокомисар на мястото на Кристалина Георгиева, която извърши едно много тежко предателство спрямо България. Или другият отговор е, че просто са я изгонили от ЕК. И в двата случая това е щета на ГЕРБ. ГЕРБ са ангажирани с нейната кандидатура. Правилно е да се твърди, че никой не знае какво означава Реформаторски блок днес. Той няма нито политическа физиономия, нито политически гръбнак.

– Черпят ли Бойко Борисов и ГЕРБ енергия от политическото безвремие?

– Не знам какво черпят Бойко Борисов и ГЕРБ, но те стават съучастници в една вандалска кадрова политика във военнопромишления комплекс, която като че ли убягва от вниманието на медиите. Преди няколко седмици беше назначен втори изпълнителен директор на „ВМЗ – Сопот”. И това е откровено политическо решение. А след това беше уволнено и ръководството на „Кинтекс“, при положение че само преди месец министърът на икономиката Божидар Лукарски даде изключително висока оценка за дружеството заради 100 млн. очакван оборот за годината при дългосрочни договори за още две-три години. Т.е. ГЕРБ, в една или друга степен, са съучастници, след като министър-председателят не реагира.

– Защо БСП няма да даде министри за служебен кабинет на Радев, след като се кичи с него като с брошка?

– Аз не знам дали някой е искал от БСП министри за какъвто и да е служебен кабинет, но не бива да се пропуска фактът, че конституционно задължение на президента е да назначи служебния кабинет. И да се очаква, че президентът, който и да е той, ще назначава партийно оцветен кабинет, това означава априори да се хвърли сянка върху работата на президента. Ако това стане в самото начало на един мандат, какъвто е случаят с Румен Радев, това би бил много лош знак.

– Коя хипотеза е по-вероятна: два последователни служебни кабинета, общ на стария и новия президент, а може би само на Радев при управление на Бойко Борисов в оставка до 22 януари?

– Много лош знак и към ЕС, и към икономическите партньори би било, ако имаме две служебни правителства. Би било знак не само за нестабилност, но и за неспособност да се намират националноотговорни решения. Тук трябва да има и политическа воля, и политическа отговорност. Не мисля, че г-н Радев е прав, като казва, че няма да участва в такива разговори, защото това е в правомощията на Росен Плевнелиев. Трябва да се намери решение, което да бъде обществено мотивирано и обосновано, ако искаме да правим първи стъпки за излизане от ситуацията, в която се намираме.

– Имат ли сегашните депутатите усещане за собственото си безсмъртие? Нужна ли ни е нова конституция и какви са дефектите на действащата?

– Ние, от АБВ, повече от година много ясно мотивираме необходимостта от един сериозен публично-експертен дебат за нова конституция. И тук най-малкият въпрос е да се приключи с института на Великото народно събрание. Въпросът е да се създадат предпоставки по-трудно да бъде преодолявано ветото на президента, да се създадат предпоставки за по-голяма ефективност в работата на народното представителство. Т.е. има какво да се пипне, а не да се работи само и единствено на парче. Примерно да се променят пет текста в частта „Съдебна власт“ от Конституцията, но недоверието на хората към съдебната система от това въобще да не е мръднало. Другото е хаос, анархия и постоянно оправдаване, че Конституцията с нещо ни пречи.

– Що за Изборен кодекс е този на Мая Манолова и Слави Трифонов? Разбраха ли хората рисковете от въпросите на референдума и следващите избори по какъв закон ще са?

– Вотът на референдума е много ярък знак за неодобрение към сега действащата политическа система и механизмите в политическия живот. И хората бяха повече от категорични. За съжаление, единствената политическа партия, която подкрепи референдума със съответните условия, беше АБВ. Ние ясно казахме „да“ – мажоритарен елемент без абсолютизиране. Казахме „да“ за намаляване субсидиите за политическите партии. Но ние сме го заявили още февруари м.г. – че субсидиите трябва да бъдат намалени три пъти. Политическата порнография в България вилнееше много преди държавата да даде финансова подкрепа за партиите. Идеята е за минимизиране на икономическото влияние при взимане на политически решения. Всичко крайно тук не би било добре за всички граждани, които искат радикалната промяна. Затова е нужен отговорен дебат. Мая Манолова имаше съществен принос и за сегашния Изборен кодекс, и за този на Искра Фидосова.

– Това, което ни предлагат сега Мая Манолова и Слави Трифонов, не е ли друг сюжет от същата политическа порнография?

– Може би Мая Манолова трябва да остави малко изборната нормативна уредба да си почине от нея самата. Да я остави в ръцете на експертите и да се намерят силни, трайни решения за поне 20 години, пише „Ретро“. Другото е задълбочаващо се недоверие към политическата система. Мая Манолова действа на принципа „попал в газету“.

Източник: bradva.bg